Jeg er så heldig at være med i en lille klub. En klub af mænd der dyrker naturoplevelser og fællesskab.
Der er tradition for en fælles vintertur, og denne gang gik turen til en luksus-liner af en kæmpe bålhytte, få hunderede meter fra Himmelbjerget.


Min ven der havde arrangeret turen, havde booket denne, og slæbt et sandt bombardament af gourmet-råvarer, og oplevelser med til vores lille klub.
Der blev fra turens start meldt op, at vi skulle nyde det hele, og bare tage det som det kom. Dette var ikke en survival-tur – vi skulle bare hygge os i naturen, med masser af god mad.

Bålhytten, der var centrum for ædegildet, var kæmpestor og med indbygget shelter.
Der var masser af brænde, bænke omkring bålet og lidt forskelligt båludstyr. Vi havde selv støbejernsgryder og en del køkkengrej med.
Vejrudsigten lovede ustadigt vejr, med hård vind og 1-5 g i det døgn vi var ude…. Og ustadigt skal jeg love for at det var.
Det skiftevis haglede, sneede og regnede, og vinden steg fra 7-8 m/s til kuling 10-12 meter i sekundet. I korte perioder kiggede solen frem,og så kom der ellers, nok en gang rusk og en byge af enten sne, hagl eller regn.
Jeg tror aldrig,  jeg har været på en tur, hvor vejret skiftede så meget.

Det betød nu ikke det store, for vi havde tag over hovedet, varme fra bålet og masser af ly hele dagen og natten.
Udover et par gåture i det nærliggende område, gik det meste af turen med at tilberede og smage på ting – følgende blev indtaget ved bålet i løbet af dagen, aftenen og morgenen:

Mørke øl af forskelligt fabrikat
Vi skulle have smagt surstrømning men den havde fermenteret sig selv i dåsen, så der var kun virkelig ildelugtende vædske tilbage – en blanding af lettelse og skuffelse bredte sig blandt turdeltagerne.

Istedet for surstrømning fik vi sild i øllage, serveret som surstrømning med kogte kartofler, hakket løg og cremefraise på svensk knækbrød.
Til silden drak vi en lille “Moonshine” og en kop mørkt øl
Stempelkaffe ovenpå
Efter en lille gåtur var vi lidt brødflove, så heldigvis var der arrangeret hotdogs med hjemmefermenteret sennep, hjemmesyltede løg og agurker og alt muligt tilbehør.

3 kæmpe hottere med hhv jalapenó-, lamme- og bisonpølse fra slagteren. Vi drak en kold pilsner til.
Efter de grillede gourmét-hot-dogs var der lige tid til en lur ved bålet og lidt snittearbejde,  så vi havde lidt flere køkkenreskabert, inden aftensmaden skulle tilberedes – for nu skulle vi snart have lidt mad.
Vi lagde ud med kragelår og bryst brasieret i mørkt øl over bål.

Efter denne snack gik vi igang med hovedretten der bestod af brasieret hare med rødvin, porre, selleri, gulerod, hvidløg, fond og fløde.
Vi drak rødvin til hareragouten og jeg fandt et enkelt hagl, hvilket vist nok betyder man skal drikke en snaps. Det undlod jeg.

Kl var nu 23, og vi var lidt trætte, og havde fået en del røg fra bålet gennem dagen. Der blev mumlet om sengetid…. soveposer…varme og den slags.
Da det kom arrangøren for øre kundgjorde han, at vi jo også skulle bage en planlagt kirsebærtærte til dessert – over bålet – lavet fra bunden ! ….
Vi fik stoppet det vanvittige menneske, og han lod sig overtale til at vi “nøjes” med lidt natmad, bestående af blå ost på rugkiks, og med et lille glas portvin til.

Vi vaklede i soveposerne kl 24 – fulde af mad, bålrøg, historier, mere mad, mørke øl og super god stemning.
Det var totalt hygge at komme ned i soveposen selvom der var kuling, byger og regn udenfor.

Vinden hev og sled i bålhytten, og regnen trommede på taget – men jeg var totalt ligeglad – jeg lå begravet dybt nede i min Savotta Yokon (vintersovepose) – varm mæt og en smule beruset
af bålrøg og vin. Der gik ikke mange minutter før alle 3 voksne mænd sov som små babyer.

Næste morgen stod undertegnede for morgenmaden og væltede derfor først ud af shelteren og gik igang med bål og Kelly Kettle.
Det var lidt stramt at komme ud af posen og i tøjet da temperaturen var omkring frysepunktet og der lå sne udenfor –
men det skal bare overståes – varmen kommer hurtigt.
Jeg elsker at vågne udendørs og starte dagen med et morgenbål og en kop kaffe. Fred, ro, lidt fuglepip, solopgang, bål og kaffe…
Sådan en morgen er fred med fred på. Glem lykkepiller og antistress medicin – sådan en morgen falder systemet helt på plads.

Efter gårdsdagens smalkost skulle der lidt kalorier indenbords så vi fik en solid omgang Huevos Ranceros ( Æg i chillibønner og tomatsovs) og et par honningmadder + Aeropress kaffe.
Således optankede kunne vi lige klare at pakke sammen, og bære grejet de 30 meter til bilen 🙂

Min indtil videre største gourmét oplevelse i det fri – jeg takker min ven der arrangerede for dette bombardement af sanserne.

“Jamen handler friluftliv ikke om at leve spartansk, sove på hårde underlag og leve af pulvermad?” Det gør det måske for nogle, men jeg synes det er en kæmpe misforståelse omkring friluftsliv, at det skal være “svært” og “hårdt”. Hvorfor ? Vi højt civiliserede og skærmafhængige mennesker har ikke brug for at sætte os i “overlevelsessituationer”, sulte, fryse og være ukomfortable.
Vi har brug for at komme ud i naturen og bare være, få ro i hovedet. Lave basale ting som mad, bål, sovepladser og hygge sig med og i naturen. Man må i min optik gerne være “magelig” eller “nydende” imens. Naturen er der og vil altid være der – og den giver ro og afstressning, uanset hvordan du finder derud og opholder dig derude.

Om du vandrer 15 km med letvægtsgrej eller køre støbejernsgryder og klapstole hen til en shelterplads bør være totalt ligegyldigt. det handler om at komme ud – trække stikket !

Go tur 🙂

Her er lidt billeder fra luxusturen til inspiration og et par links til noget af det grej jeg havde med.

Liggeunderlag : Basisunderlag skum
Støbejernsgryder til bål : Bålgrej
Kelly Kettle : Kelly
(Alle 3 er affilatelinks)

Kategorier: Ture

0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *