Min søn på 11 og jeg,  har givet os selv den udfordring, at overnatte i de fri minimum 1 gang hver mdr, igennem 2018.

Tur nummer 10 – 16 oktober

Tirsdag i efterårsferien drager vi afsted imod Horsens Fjord med tungt pakket bil ..
Vi har indian summer med op til 20 g og det er præcis hvad vi har brug for til denne tur.
Bilen er nemlig pakket godt til med gryder og pander + et hjemmebygget “outdoorbord” inspireret af bonderøven, nak og æd mfl.
Grejet, og ønsket om varmt og stille vejr, skyldes at vi har besluttet, at oktober skal være en gourmet-tur, med fuld fokus på maden.
Der skal ganske enkelt trylles ud over det sædvanlige med bål og råvarer.
Jeg er madnørd og sønnen godt kan li´at samle urter, lave bål og hjælpe til i køkkenet, så vi havde længe snakket om at tage ud og lave exstra god mad i det fri.

Vel ankommet  shelterpladsen ved Horsens Fjord gik vi igang med at slæbe ud og stille et veritabelt ude-køkken op, og derefter gik vi ud for at sanke urter.
Vi skulle finde gråbynke til hovedretten, strandurter og tang til forretten og frugt/bær til dessert.
Derudover skulle der “sankes” et par flade granitsten til at stege fisk på.

Efter 1 lille times tid havde vi det hele : En tur langs fjorden gav gråbynke, strandvejbred, strandasters og vi fangede såmænd også de nødvendige flade granitsten.
Et nærliggende krat gav året sidste brombær og mindsanten om der ikke stod et æbletræ på shelterpladsen med et par nedfaldsæbler i græsset.

Med alle de vilde råvarer i hus gik vi tilbage og startede et godt bål op … Outdoorcooking er slowcooking – et bål kan sagtens være + 1 time om at producere fornuftige gløder og
klokken var allerede 15.30 – med solnedgang kl 18.20.
Så hvis vi ville hakke, snitte, stege og koge i dagslys var det med at rubbe neglene.

Vi startede med at varme granitsten i bålet, da de skulle bruges som stegepande+tallerken til forretten.. Og fordi vi skulle bruge et stort glødebål til hovedretten.
OBS! Varm ikke flintesten eller meget våde sand/granitsted i bålet, da de kan springe/eksplodere pga. varmen og flyve flere meter væk. Kun granit !! og kun tørre sten !!

Vi gik derefter igang med at forbererede råvarer, salte fisk og lave saltdej.
Derefter lavede og spiste vi  denne 3 retters menu:

Laks bagt på varme sten med Strandvejbred, Strandasters, Tørret tang og citron.

Svinemøbrad svøbt i gråbynke og bagt i saltdej på bål – Dertil små kartofler, løg og østershatte, stegt med timian og hvidløg, og braiseret færdige med fløde og citron.

Pandekager på bål med kompot af indsamlede brombær og æbler.

Man skal lige huske at måltider indtaget i det fri smager meget bedre end samme ret gør hjemme i køkkenet, så vi var overordentligt tilfredse med smag og udseende på alle retter.

Vi nåede at gå et par små ture i området, men ellers tog madprojektet hele dagen og vi gik i shelteren og soverposerne ved 22 tiden … Jeg skulle på arbejde dagen efter så
vi stod tidligt op – lavede kaffe på trangiaen – pakkede lejren sammen – spiste en knapt så gourmet-agtig morgenmad bestående af en banan og en müslibar – og så gik det hjemover.

Læsse søn og grej af og videre på job – og det var så dén oktobertur.

Billedsiden blev opprioriteret lidt denne gang, da der er så mange dejlige motiver i madlavning over bål, så de sædvanlige stemningsbilleder herunder fylder lidt mere denne gang 🙂

Vil du ud og lave lidt mere avanceret mad i det fri – kan jeg anbefale siden her :

Outdoor Cooking  (reklamelink)

 


0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *