Midt i April tog sønnen og jeg på en lille roadtrip med lavu og tarp til Sverige.Sverige udmærker sig ved at have allemandsretten. Den går i korte træk ud på at man må sætte et telt op  og overnatte “hvorsomhelst” i naturen og man må ligeledes lave bål hvis forholdende er til det.


En noget friere “Natur-kultur” end vi har i Danmark. Der er dog grænser, da nogle reservater er undtaget, ligesom der skal holdes afstand til veje og bebyggelser. Man må altså ikke slå lejr på dyrkede arealer, tæt på vej eller huse,  eller hvor man i øvrigt er til gene for nogen.
Men hvis man er lidt diskret, overholder ovenstående og selvfølgelig ikke efterlader andet end fodspor, er der fantastiske muligheder for en anderledes friluftsoplevelse.
Der er noget mere plads i Sverige end vi er vant til,  og man faciliterer virkelig friluftslivet med afmærkede vandreruter, kanocentre, sheltre med brænde (vindskydd),  og så selvfølgelig allemandsretten.

Vi kørte over Øresundsbroen og tøffede roligt opad, og efter lidt snørklet køsel sejlede vi via Varberg til Grenå, og fik således slået en cirkel inden vi var hjemme syd for Aarhus. En tur med mange smukke oplevelser og 3 overnatninger på vidt forskellig steder.
Naturen er en smule mere “vild”  i Sverige og især er der spækket med søer og vådområder.

Ud over det almindelige friluftsliv, brugte vi derfor en del tid på at fiske, men desværre uden held.
Vi skød skylden på omslaget i vejret, da det var blevet rigtig koldt for årstiden, de dage hvor vi var afsted. Vinden var gået i øst og det betød en rigtig “påske-østen” –  et vejrfænomen der betyder isnende kold vind fra de Russike stepper i øst og temperaturer imellem minus 4 og +3 grader..
Så vi fik testet sovegrejet og det gik fint – dog ville det ikke have gjort noget,  hvis vi havde husket fleez-inderposerne 🙂

Så havde vi mere held med at lave mad over bål og éen af morgerne lavede vi Huevos Rancheros over bål ved søbredden på en fantastisk klar og flot stille morgen. Det fik vi lavet en lille video af. Den kan du se her og måske fange lidt af stemningen.

Det blev også til lidt bacon på bål, pandekager med chokolade og banan, pasta carbonara og diverse snacks over bål, så vi led madmæssigt ingen nød.

Dagene gik utroligt hurtigt, hvilket er en erfaring vi har gjort os,  på snart mange ture. Lave mad på bål eller trangia, slå lejr op, lave sovepladser, måske sætte hængekøje eller tarp op, lave kaffe/the, samle brænde, tænde op og alle mulige andre små lejrting tager tid.

Og da man samtidig tager ud for,  at trække stikket og komme ned i tempo, går dagene simpelthen bare hurtigt.  Der skal jo også være tid til at vende livets store spørgsmål ved bålet. Det er en klassisk fejl at tro at man skal lave en hel masse projekter og bygge dit og dat når man er på tur, ihvertilfælde for os :-). Det ender altid med at tiden flyver, og før man ved af det ligger man i soveposen og alt er sort udenfor.

En spændende friluftsaspekt ved Sverige er, at der lever dyr som Ulv, Bjørn, Los og Elg. Det er jo er ret vilde dyr i forhold til hvad vi kan præstere i DK.  Det svarer nok lidt til at vinde i Lotto, at se en ulv eller en bjørn i Midt-Sverige og vi havde da heller ikke heldet med os :-)…
En elg ville være mere realistisk, men sådan en fik vi desværre heller ikke at se.
Udover på de vejskilte, der advarede om, at man risikerede, at der stod sådan en 600 kilos hjort på vejen et sted forude. Skal man advare imod det ?
Ja det skal man faktisk,  for der sker +4000 trafikulykker med Elg involveret om året og disse ulykker koster i gennemsnit 10 svenskere livet hvert år – hvilket gør elgen til et noget farligere dyr end bjørn og ulv. Vilde facts, men den er god nok.
Selvom man sansynligvis ikke træffer på de lidt mere specielle dyr, bidrager det til spændingen ved at sove ude – især hos børn 🙂

Alt i alt var det en superskøn far og søn roadtrip i “Vildmarken”, hvor der blev skubbet lidt til komfortzonen og udforsket lidt anderledes omgivelser end de vante i DK.
Da der er så mange smukke steder er her en masse billeder – håber du kan fornemme stemningen.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *